loader

Yapay zeka, karmaşık sorunları insan mantığına ve muhakemesine benzer şekillerde takip edebilen sistemler üreten bir teknolojiler koleksiyonunu ifade eder. Makine öğrenimi teknolojileri, büyük miktarda veriye dayalı olarak belirli bir görevi nasıl tamamlayacağını öğrenir.
Yapay zeka teknolojileri katlanarak ilerliyor ve çok çeşitli görevleri yerine getirmek ve dünyanın en acil sorunlarının çoğunun üstesinden gelmeye yardımcı olmak için çeşitli kaynaklardan gelen büyük miktardaki verileri zaten sıralayıp yorumlayabiliyor. Yapay zeka, nükleer tıptan su kaynakları yönetimine, nükleer bilim ve endüstriye kadar birçok nükleer alanda teknolojik gelişmeyi hızlandırmak için muazzam bir potansiyele sahiptir.
2021’de IAEA, nükleer bilim, teknoloji ve uygulamalar, radyasyondan korunma ve nükleer güvenlik ve güvenlik önlemlerinin doğrulanması konularında işbirliğini tartışmak ve geliştirmek için uluslararası, ortak bir forum sağlamayı amaçlayan Nükleer Teknoloji ve Uygulamalar için Yapay Zeka Teknik Toplantısına ev sahipliği yaptı. Amaç, bu alanlardaki gelecekteki faaliyetler için öncelikleri ve IAEA’nın bunların uygulanmasını nasıl destekleyebileceğini belirlemekti. Türünün ilk örneği olan toplantı, aynı zamanda yapay zeka ve nükleer teknolojilerin yakınlaşmasına ilişkin etik düşünceler üzerine düşünmek için bir fırsattı.
Bu yayın, teknolojinin mevcut durumuna genel bir bakış sağlar, nükleer uygulamaları, bilimi ve teknolojiyi yapay zeka ile hızlandırmak için zorlukları ana hatlarıyla belirtir ve fırsatları tanımlar.