loader

Finansal hizmetler pazarındaki teknolojik yenilik, yeni ürünlerin, yeni dağıtım kanallarının ve en önemlisi büyük teknolojiler gibi yeni sağlayıcıların ortaya çıkmasına neden oldu. Bu gelişmeler bir dizi fırsatın kaynağı olmakla birlikte, uygun politika eylemiyle ele alınması gereken belirli riskler de sunabilir.
Büyük teknolojiler söz konusu olduğunda, risklerin çoğu, çok çeşitli finansal olmayan ve finansal hizmetlerde rekabet avantajı elde etmelerine ve önemli miktarda teknoloji yaratmalarına yardımcı olan ortak bir altyapıdan – özellikle büyük miktarda müşteri verisinden – yararlanma yeteneklerinden kaynaklanmaktadır. Şebeke dışsallıkları. Büyük teknoloji iş modelleri, ticari ve finansal faaliyetler arasında karmaşık karşılıklı bağımlılıklar gerektirir ve hem kamuya finansal hizmetlerin hem de finansal kurumlara teknoloji hizmetlerinin sağlanmasında aşırı bir yoğunlaşmaya yol açabilir; sonuç olarak, büyük teknolojiler bazı durumlarda finansal istikrar için bir tehdit oluşturabilir.
Bu özel iş modelinin toplum için ortaya koyduğu zorluklar, mevcut (çoğunlukla sektörel) düzenleyici gereklilikler tarafından tam olarak ele alınamaz. Büyük teknolojiler için iki özel düzenleyici yaklaşım daha sonra düşünülebilir ve bir dereceye kadar birleştirilebilir. Birincisi, finansal ve finansal olmayan faaliyetler arasındaki grup bağımlılıklarından kaynaklanan riskleri, belirli çevre koruma kuralları uygulayarak en aza indirmeyi amaçlayan yapısal bir yaklaşım olan ayrıştırmadır.
Ayrıştırmaya alternatif bir yaklaşım, önemli finansal faaliyetlere sahip büyük teknoloji grupları için yeni bir düzenleyici kategori oluşturmayı içeren içermedir. Büyük teknoloji ebeveyni de dahil olmak üzere grup için bir bütün olarak düzenleyici gereklilikler uygulanacaktır. Grup çapındaki bu gereksinimler normalde çok önemli bir ihtiyati (yani minimum sermaye ve likidite) odağına sahip olmayacak, ancak finansal ve finansal olmayan yan kuruluşlar arasında grup içi bağımlılıklar için kontroller getirecektir. Bu, esas olarak yönetişim, işlerin yürütülmesi, operasyonel esneklik ve yalnızca uygun olduğunda, bir bütün olarak grubun finansal sağlamlığı ile ilgili bir dizi gereklilik (bu belgede ayrıntılı olarak açıklanmıştır) oluşturularak başarılabilir.
Ayrıştırma yaklaşımı tartışmasız daha basit ve daha cesur olsa da, içerme yaklaşımı büyük teknolojilerin iş modeliyle ilişkili belirli riskleri ele almak için daha özel bir seçenek sunar. Her halükarda, uluslararası düzenleyici topluluğun rehberlik geliştirmesine açık bir ihtiyaç vardır.