loader

 

  • 2022’de Uzay Teknolojilerinin getirecekleri

Geçtiğimiz on yıl, uzay yolculuğuna ve onu yönlendiren teknolojik yeniliklere olan ilginin yeniden canlandığını bize gösterdi. Milyarder uzay turistleri Jeff Bezos ve Richard Branson 2021’de manşetlere çıkarken Elon Musk’ın gözü Mars’ın kolonizasyonuna dikilmiş durumda. Bununla birlikte, bu yüksek bütçeli girişimler, sanki bizi ilgilendirmiyormuş gibi hissettirse de planların genellikle hayatımızı daha gerçekçi şekillerde etkilediğini hatırlamakta fayda var – çizilmeye karşı dayanıklı cam, GPS, LED’ler, hafızalı köpük ve ısıya dayanıklı metaller yaşam şeklimizi değiştirdi ve hepsi uzay araştırmaları sayesinde geliştirildi. Devam eden Covid-19 pandemisi sırasında popülaritesi artan uzaktan tıbbın ilkelerinin çoğu, başlangıçta uzay yolculuğuna yardımcı olmak için tasarlandı. Ve yine duman ve karbonmonoksit dedektörleri tarafından kaç hayat kurtarıldığına dair hiçbir bilgi yok – bunlar da aynı zamanda ilk olarak uzay teknolojisi olarak tasarlandı! Otonom sürüş teknikleri, tekrar kullanılabilen roketler, Ay’a tekrar gidiş, uydu teknolojileri, uzay çöplüğü sorunsalı ve uzay teknolojilerinin iklim değişikliği için ortaklaşa sürdürülebilir 17 kalkınma hedefine uygun geliştirilmesi, uzay teknolojilerinin başta yapay zeka olmak üzere birçok alanın ortak çalıştığı bütünsel bir teknoloji parkına dönüşeceğini beklemek hata olmayacaktır.  

 

  • Mimarlik ve yapay zeka

Araştırmacılar, robotlarla işbirliği içinde çalışmayı içeren bir projede yüksek bir mimari yapı inşa ediyorlar. Proje, yapay zeka yardımıyla tasarlanmış ve dört robot yardımıyla inşa ediliyor. Yapı, her biri ağaçlar ve diğer bitki örtüsü ile dikilmiş, geometrik olarak karmaşık beş ahşap bölmeye sahip olacak. Havada 22,5 metre yüksekliğe ulaşacak ve sekiz ince çelik sütun tarafından desteklenmesi planlanıyor. Proje içinde geliştirilen bir makine öğrenimi (bir çeşit yapay zeka) algoritması, araştırmacılara girilen gereksinimlerine uygun bir dizi tasarım seçeneği sunmakta ve seçenekler, farklı kapsül şekillerini ve mekansal düzenlemeleri içermektedir. Böylece bir artırılmış gerçeklik laboratuvarında tasarımları değiştirmeleri sağlanacak ve sonrasında artırılmış gerçeklikte tasarımları birlikte keşfetmesine ve ince ayar yapmasına izin verilmesi planlanmaktadır. 

 

 

Prof. Dr. Altan Çakır (ITU/AITR)

 

Kaynaklar:

  1. https://www.forbes.com/sites/bernardmarr/2021/12/10/the-five-biggest-space-technology-trends-for-2022/?sh=146a0ced1bf4