loader

Yapay Zeka’nın “Yapay Zeka ile Entegre İşyerinde İşgücü Refahını Teşvik Protokolü” işverenlere, işçilere ve diğer paydaşlara yapay zekayı tanıtma süreci boyunca iş yerinde iş gücü refahını teşvik etmeye yönelik kavramsal bir çerçeve ve bir dizi araç sağlar.

Yapay zeka teknolojileri iş yerlerinde giderek daha yaygın hale geldikçe amacımız, iş gücü refahını bu teknolojik değişimin ve iş, refah ve toplumda ortaya çıkan metamorfozun merkezine yerleştirmek ve tartışmak ve pragmatik çözümler oluşturmak için bir başlangıç ​​noktası sağlamaktır. 

Bu protokol, AI entegrasyonu boyunca öncelik verilmesi ve korunması gereken işgücü refahı yönlerini altı sütunda kategorize ediyor. İnsan hakları ilk dayanaktır ve işgücünün refahının tüm yönlerini destekler. Refahın beş ek sütunu, fiziksel, finansal, entelektüel, duygusal refahın yanı sıra amaç ve anlamı içerir. Çerçeve, kuruluşların yapay zekanın işyerine entegrasyonu boyunca refahı teşvik etme konusunda kurumsal düşünceye rehberlik etmek için kullanabileceği bir dizi öneri sunar.

Aynı zamanda işçiler ve işverenler arasındaki karşılıklı yükümlülükleri güçlendiren yapay zekanın etkisine ilişkin tartışmaları başlatmak ve bilgilendirmek ve bu söylemi işçi refahının altı sütununa dayandırmak için tasarlanmıştır.

AI’nın etkilerinin hala ortaya çıkmakta olduğunu ve genellikle daha geniş dijital dönüşümün etkisinden ayırt edilmesinin zor olduğunu ve bu durumun kuruluşların AI’ın işyerine getirebileceği bilinmeyen ve potansiyel olarak temel değişiklikleri ele almak zorunda kalmasına yol açtığının farkındayız. Yönetimin, işyerinde AI sistemlerinin geliştirilmesi, entegrasyonu ve kullanımı ile bu Çerçevenin tartışılması ve uygulanmasında doğrudan işçilerle veya işçi temsilcileriyle işbirliği yapmasını şiddetle tavsiye ederiz.

İşçilerin esenliği konusunda diyalog kurma bağlamlarının farklı olabileceğini kabul açıktır. Örneğin, bazı ülkelerde işverenler ve işçiler arasındaki diyaloğu kolaylaştıran işçi konseyleri gibi resmi yapılar mevcuttur. Diğer durumlarda, ülkeler veya sektörler bu kurumlara veya iki taraf arasında diyalog geleneğine sahip değildir. Her durumda, bu Çerçevenin amacı, AI teknolojilerinin tanıtılmasının çalışanların refahına yönelik bir taahhütle el ele gitmesini işbirliği içinde sağlamak için tüm taraflar için yararlı bir araç olmaktır. Bu tür bir taahhütte bulunmanın önemi, işçilere muamelede uzun süredir devam eden eşitsizlikleri ortaya çıkaran ve şiddetlendiren COVID-19 halk sağlığı ve ekonomik krizleri tarafından vurgulanmıştır. AI sistemlerinin işyerine girmesiyle bunların daha fazla devam ettirilmemesini sağlamak, kasıtlı çabalar gerektirir ve otomatik olarak gerçekleşmeyecektir.